tortilla z hummusem, kurczakiem i warzywami

 

8

Jeśli lubcie kolorowy, zdrowy i pięknie wyglądający posiłek to ten lunch na pewno Wam się spodoba. Tytułem wtrętu nie lubię zbytnio amerykanizowania  języka polskiego, ale są wyrazy które uwielbiam – jednym z nich jest słowo  „lunch” 🙂 Długo mylnie sądziłam, iż lunch to obiad, a lunch to po prostu drugie śniadanie 🙂

Danie powstało spontanicznie, kupiłam tortillę aby jeść nią hummus.Hummus to pasta z ciecierzycy jakby kto pytał ;)Miałam 15 minut do wyjścia z domu do pracy a nie przygotowałam sobie żadnego obiadu.

Składniki:

– 1 mała pierś z kurczaka

– 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z grilla

– 2 tortille

– 2 płaty bakłażana

– mix sałat ze szpinakiem baby ( do kupienia w Biedronce za 3,50 )

– połówka avocado

– hummus trio ( 3 smaki w jednym opakowaniu- klasyczny, z suszonymi pomidorami i z cytryna i kolendrą) 14 zł

Kurczaka upiekłam dzień wcześniej, wieczorem – pierś pokroiłam w małe paseczki, posypałam przyprawą, zawinęłam w folię spożywczą i piekłam w piekarniku 40 minut.

1

3

Tortilla nr 1: Kładziemy krążek tortilli, smarujemy hummusem z kolendrą, układamy garść przeróżnych sałat z opakowania mix sałat :), układamy parę kawałków kurczaka i plasterki avocado, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie, scalamy wykałaczką by się nie rozwinęły nasze ruloniki.

4

5

7

6

 

Tortilla nr 2 :Kładziemy krążek tortilli, smarujemy hummusem naturalnym , wybieramy z mixu sałat listki młodego szpinaku i układamy na tortilli razem z kurczakiem i grilowanym bakłażanem ( zajęło mi to 4 minuty gdyż użyłam grilla elektrycznego, ukroiłam wzdłuż bakłażana, posmarowałam cienko oliwą i grilowałam ). Rolujemy, tniemy ukośnie i spinamy wykałaczką.

11

10