tortilla z hummusem, kurczakiem i warzywami
Jeśli lubcie kolorowy, zdrowy i pięknie wyglądający posiłek to ten lunch na pewno Wam się spodoba. Tytułem wtrętu nie lubię zbytnio amerykanizowania języka polskiego, ale są wyrazy które uwielbiam – jednym z nich jest słowo „lunch” 🙂 Długo mylnie sądziłam, iż lunch to obiad, a lunch to po prostu drugie śniadanie 🙂
Danie powstało spontanicznie, kupiłam tortillę aby jeść nią hummus.Hummus to pasta z ciecierzycy jakby kto pytał ;)Miałam 15 minut do wyjścia z domu do pracy a nie przygotowałam sobie żadnego obiadu.
Składniki:
– 1 mała pierś z kurczaka
– 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z grilla
– 2 tortille
– 2 płaty bakłażana
– mix sałat ze szpinakiem baby ( do kupienia w Biedronce za 3,50 )
– połówka avocado
– hummus trio ( 3 smaki w jednym opakowaniu- klasyczny, z suszonymi pomidorami i z cytryna i kolendrą) 14 zł
Kurczaka upiekłam dzień wcześniej, wieczorem – pierś pokroiłam w małe paseczki, posypałam przyprawą, zawinęłam w folię spożywczą i piekłam w piekarniku 40 minut.
Tortilla nr 1: Kładziemy krążek tortilli, smarujemy hummusem z kolendrą, układamy garść przeróżnych sałat z opakowania mix sałat :), układamy parę kawałków kurczaka i plasterki avocado, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie, scalamy wykałaczką by się nie rozwinęły nasze ruloniki.
Tortilla nr 2 :Kładziemy krążek tortilli, smarujemy hummusem naturalnym , wybieramy z mixu sałat listki młodego szpinaku i układamy na tortilli razem z kurczakiem i grilowanym bakłażanem ( zajęło mi to 4 minuty gdyż użyłam grilla elektrycznego, ukroiłam wzdłuż bakłażana, posmarowałam cienko oliwą i grilowałam ). Rolujemy, tniemy ukośnie i spinamy wykałaczką.
2 lutego 2015 @ 17:02
Uwielbiam to połączenie smaków 🙂