tosty francuskie w orzechowej skorupce z karmelizowanymi gruszkami

4

Tosty francuskie z chałki robiłam wiele razy ale te będą na wypasie  🙂 Obtoczymy je w orzechach i dodamy karmelizowane owoce. Moje pierwsze szaleństwo po miesiącu diety 🙂

Składniki:

  • pół dużej chałki (czerstwej)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów ( włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
  • masło do smażenia
  • 2 małe gruszki
  • 3 łyżki cukru do gruszek

Zaczynamy od obrania gruszek, pozbycia się gniazd nasiennych i pokrojenia w mniejsze kawałki.

3 łyżki cukru wsypujemy na pustą patelnię i nie mieszając czekamy aż cukier zbrązowieje i zrobi się karmel.Wrzucamy gruszki i mieszamy aby się obtoczyły w karmelu. Smażymy około 7 minut.

Chałka musi być czerstwa,taka najlepiej się nadaje do tego typu tostów.

Kroimy na grube kromki chałkę.Do głębokiego talerza wbijamy jaja,wlewamy mleko i dodajemy brązowy cukier.Można dodać trochę ziarenek wanilii.. Mieszamy wszystko energicznie widelcem.

Orzechy mielimy w blenderze i wysypujemy na deskę.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Bierzemy kromkę chałki, maczamy w jajach z mlekiem z obu stron, potem panierujemy również z obu stron w orzechach i kładziemy an patelni. Smażymy około minuty z obu stron uważając aby nie przypalić orzechów, bo będą gorzkie, także ogień nie powinien być za duży.

Na talerzu układamy podsmażone torty, układamy na nich gruszki w karmelu i jemy 🙂

IMG_0353

IMG_0354

IMG_0355

IMG_0356

IMG_0357

IMG_0358

Bez tytułu

2