tosty francuskie w orzechowej skorupce z karmelizowanymi gruszkami
Tosty francuskie z chałki robiłam wiele razy ale te będą na wypasie 🙂 Obtoczymy je w orzechach i dodamy karmelizowane owoce. Moje pierwsze szaleństwo po miesiącu diety 🙂
Składniki:
- pół dużej chałki (czerstwej)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów ( włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
- masło do smażenia
- 2 małe gruszki
- 3 łyżki cukru do gruszek
Zaczynamy od obrania gruszek, pozbycia się gniazd nasiennych i pokrojenia w mniejsze kawałki.
3 łyżki cukru wsypujemy na pustą patelnię i nie mieszając czekamy aż cukier zbrązowieje i zrobi się karmel.Wrzucamy gruszki i mieszamy aby się obtoczyły w karmelu. Smażymy około 7 minut.
Chałka musi być czerstwa,taka najlepiej się nadaje do tego typu tostów.
Kroimy na grube kromki chałkę.Do głębokiego talerza wbijamy jaja,wlewamy mleko i dodajemy brązowy cukier.Można dodać trochę ziarenek wanilii.. Mieszamy wszystko energicznie widelcem.
Orzechy mielimy w blenderze i wysypujemy na deskę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Bierzemy kromkę chałki, maczamy w jajach z mlekiem z obu stron, potem panierujemy również z obu stron w orzechach i kładziemy an patelni. Smażymy około minuty z obu stron uważając aby nie przypalić orzechów, bo będą gorzkie, także ogień nie powinien być za duży.
Na talerzu układamy podsmażone torty, układamy na nich gruszki w karmelu i jemy 🙂