trójkąty z ciasta filo z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

3

Nakupowałam ciasta filo i szaleje w kuchni 🙂 Powstała spontaniczna i szybka przekąska czyli trójkąciki z ciasta filo faszerowane kurczakiem i warzywami. Można jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez sosu, możliwości jest wiele.Moje trójkąty miały być mniejsze i zgrabniejsze, ale ciasto filo leżało w lodówce dzień  – szybko wyschło i się trochę pokruszyło, więc nie nadawało się już na baklavę , którą mam w planie. W zamrażarce leżą jeszcze 2 ciasta filo, więc z tego co mam  zrobię szybka przekąskę 😉

Składniki:

– pół opakowania ciasta filo 250 g

– pół małej cukinii

– 1 mała pierś z kurczaka

– 4 małe pieczarki

– 2 małe cebulki czerwone

– jajko

– 2 łyżeczki śmietany 12 %

– 2 łyżeczki sosu sojowego

-1 łyżka oleju

– pół pęczka szczypiorku

– sól

– pieprz

– sezam do posypania

Pierś z kurczaka, pieczarki, cebulę i cukinie siekamy w drobna kostkę. Podsmażamy razem wszystko na oleju dodając sos sojowy i pieprz. Kurczak idzie jako pierwszy aż się podsmaży, potem wrzucamy cebulę i resztę.Na koniec dodajemy śmietanę i smakujemy, jeśli jest mało słone dodajemy sól.Na koniec wrzucamy szczypior.

7

8

9

10

Ciasto filo pierwotnie, po rozłożeniu całości czyli 500 g, podzieliłam na pół wzdłuż.Tą połowę którą będziemy używać kroimy ponownie na pół wzdłuż. Mamy mieć wąski pasek ciasta, układamy jeden pasek na drugim. To co widzicie u mnie średnio przypomina to co powinno być u Was na blacie, bo moje ciasto jest już nieco sfatygowane 🙂

11

Roztrzepujemy jedno jajko w miseczce.

Bierzemy 3-4 wąskie płaty ciasta filo i smarujemy je na wierzchu jajkiem, nabieramy małą łyżeczką farsz i kładziemy na dolnym brzegu ciasta. Bierzemy w palce prawy róg ciasta i kierujemy się z nim w lewy góry róg, potem bierzemy lewy dolny róg i zwijamy w prawy górny róg itd aż ciasto się skończy. Zawijamy tak rogaliki, aż nam się skończy albo nadzienie albo ciasto filo 🙂

12

13

Każdy trójkąt smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

2

6