trójwarstwowy sernik z mango na zimno

sernik0

Mango– moja owocowa miłość, kupuje nałogowo- owoce, przetwory, sosy barmańskie, robię z niego dżemy,napoje.Przyszedł czas aby zabrać się za sernik z mango, a fakt że sernik to z kolei moje ulubione ciasto to podskakuje z radości na sama myśl 🙂

 

Przywiozłam z podróży parę mangowych produktów oraz jeden spory świeży owoc.Gdybym wiedziała jaki skarb trzymam w rękach to bym zapłaciła za dodatkowy nadbagaż chyba- serio 🙂 Dlaczego? Nie przypominam sobie abym kupiła kiedyś mango które tak intensywnie pachnie, samo wąchanie nienapoczętego owocu przyprawia o zawrót głowy- czuć było słodycz i egzotyczny aromat nawet przez skórkę…poezja…od czwartku zastanawiałam się co zrobić z tym skarbem- postawiłam na sernik, który z resztą tworze od podstaw. Rozkroiłam mango aby zrobić z niego pulpę na 3 warstwę sernika- było bardziej żółte niż te kupione w Polsce, cudownie słodkie i soczyste- najlepsze jakie jadłam 🙂

 

Mango– jest bogate w błonnik, białko,sód oraz potas.Dodatkowo owoc ten zawiera lupeol – składnik, któremu mango zawdzięcza swoje właściwości antyrakowe. Owoce mango są wspaniałym źródłem witaminy E, przez co nieraz są wykorzystywane jako naturalny afrodyzjak.

 

aaaaa sernik jest bardzo dietetyczny 🙂

Składniki:

– 1 kg białego twarogu ( ja kupuje już zmielony w wiaderku)

– puszka mango w zalewie

– 1 świeże duże mango

– 6 łyżeczek żelatyny

– pół szklanki cukru pudru

Twaróg rozdzielamy na 2 miski- do jednej wkładamy 3/4 sera a do drugiej 1/4.

 

5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody w tem. pokojowej i odstawiamy na 15 minut, po 15 minutach dodajemy do szklanki z żelatyną gorącej wody aż do uzyskania wypełnienia 3/4 szklanki, mieszamy.

 

Do 1 miski gdzie mamy większość sera dodajemy 3 łyżki cukru pudru, mieszamy.Wlewamy ciurkiem 3/4 tego co jest w szklance z żelatyną i mieszamy.

Do miski numer 2 dodajemy mango z puszki i blendujemy. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i pozostałą rozpuszczoną żelatynę.

Formę do ciasta 24 cm wyścielamy folią spożywczą ( ja użyłam szklanej formy i wysmarowałam ją olejem kokosowym aby sernik się nie przyklejał do ścianek ) wylewamy zawartość miski nr 1 i wstawiamy do lodówki aby stężała. Jeśli biała masa serowa jest już zwarta wylewamy na nią warstwę serowo-mangową z miski nr 2 i również wstawiamy do lodówki.

Kroimy świeże mango na kawałki i bledujemy aż powstaje pulpa (miazga). Dodajemy do pulpy ostudzoną żelatynę (1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody)

3 żółtą warstwę czyli pulpę z mango wylewamy na sernik 🙂

 

sernik1sernik4