tuńczyk w sezamie z pęczakiem, jarmużem i skórką cytryny

2

Szybkie fit danie, oczywiście robione na grillu. grilla z powodzeniem możecie zastąpić patelnią lub piekarnikiem. Pierwszy raz kupiłam świeżego tuńczyka. Kiedyś kupiłam mrożone steki i praktycznie zniszczyłam je w piekarniku. Były przepieczone, wiórowate i szare…Ten świeży tuńczyk był piękny w swojej strukturze, delikatny i w pięknym głęboko różowym kolorze.Dorwałam go w Auchan w promocji 50 zł/kg. Normalnie jest po 100 zł/kg. Za swój stek zapłaciłam niecałe 7 zł.Celowo nie dosmażyłam ryby. Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jadłam. Poezja smaku. Uważajcie przy zakupie, ryba musi być na prawdę świeża, inaczej możecie się zatruć.

 

Składniki:

  • stek z tuńczyka
  • oliwa
  • sól
  • szklanka kaszy pęczka
  • parę liści jarmużu
  • skórka z połowy cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Pęczak gotujemy  w osolonej wodzie.

Rybę polewamy oliwą,solimy i obtaczamy w sezamie. Kładziemy na grillu na 2-3 minuty, spoglądając aby nie był do końca stek usmażony, na bokach ma być ścięte mięso a w środku różowe.Oczywiście w takim przypadku- tuńczyk musi być mega świeży jak do sushi.

Jarmuż polewamy oliwą i wrzucamy na grilla lub patelnię.Smażymy 1 minutę.

Do ostudzonej kaszy dodajemy jarmuż, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Solimy.

4

3

1