ucierane ciasto z jabłkami
Składniki
– 250 g masła
– 2 szklanki cukru
– 8 jajek
– 4 łyżki mleka
– 3 szklanki mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 kg jabłek antonówek lub szara reneta
– parę kropel ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Jabłka, myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i mleko. Mąkę przesiewamy z proszkiem i po łyżce dodajemy do masy stale ucierając.
Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy po trochu do masy, wtłaczając bardzo delikatnie pianę w ciasto.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na na papier ciasto, Układamy na wierzchu jabłka i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.