udka z kurczaka w maśle orzechowym z młodymi ziemniakami i buraczkami
Kurczaka jem sporo, bo to chude mięso ale po pewnym czasie i on może się przejeść, nawet w mojej świetnej miodowej marynacie 🙂 Początkowo chciałam zrobić kurczaka w orzechach ale o wiele lepszym pomysłem wydało mi się zrobienie marynaty z masła orzechowego. Bardzo prosty przepis a mimo wszystko niebanalny, oczywiście zainspirowany kuchnią amerykańską gdzie masło orzechowe je się ze wszystkim, nawet z galaretką w kanapce 🙂
Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– szczypta sproszkowanego chilii
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju
Kurczaka myjemy, osuszamy. Z podanych składników robimy marynatę i smarujemy ją kurczaka, wkładamy najlepiej na noc do lodówki, jeśli nie możemy czekać to chociaż na godzinę.
Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut. Podałam kurczaka z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz zasmażanymi buraczkami.