wafle z kajmakiem
Dla mnie to przepis który wrzucam do „wora” razem z szyszkami z ryżu preparowanego i blokiem czekoladowym – tradycyjny, prosty, smaczny łakoć, który znika w expresowym tempie 🙂
Jest prosty i szybki, bo robimy go z gotowych produktów, co oczywiście nie oznacza że są to produkty przetworzone czy niezdrowe – robienia wafli się nie podejmę,bo trzeba mieć do tego sprzęt, masę kajmakową owszem można zrobić samemu- gotując skondensowane mleko w puszce prze parę godzin,ale kto ma tyle czasu przed świętami?:) Gotowy kajmak/masę krówkową można kupić gotową a do wyboru mamy przeróżne smaki- orzechowe, kokosowe, kakaowe.
Z pewnością nie jest to dietetyczny deser,ale czas przyzwyczajać organizm przed świętami, żeby nie doznał szoku 🙂
Składniki:
– opakowanie dużych wafli
– duża puszka kajmaku ( masy krówkowej)
Puszkę z kajmakiem wstawiam do małego garnka i zalewam gorącą wodą- trzymam tak masę około 10 minut aby łatwiej się nakładała.
Biorę jednego wafla, smaruje go cienko, przekładam kolejnymi waflami posmarowanymi masą krówkową. Ostatniego wafla nie smarujemy 🙂 Wafla staramy się czymś obciążyć, aby warstwy się złączyły po zastygnięciu masy. Ja obciążyłam to dużą dynią 🙂 Po godzinie pokroiłam w trójkąty, zaniosłam do pracy i zostały zjedzone 🙂
23 kwietnia 2016 @ 07:56
Dzień dobry,
Proponuję używać kajmak z SM Gostyń zamiast z Bakkalandu.
Różnica w składzie jest kolosalna. Gostyń to czyste mleko i cukier a Bakkaland to mleko w proszku i masa E.
Pozdrawiam.
26 kwietnia 2016 @ 18:06
właśnie taki kupiłam 🙂 dziękuje 🙂