walentynkowe muffiny czekoladowe

4

 

Kupiłam przy okazji wyprzedaży foremki do muffinów w kształcie serca. Okazały się niewypałem, gdyż ciasto wypełniło tak foremkę, że kształt serca rozjechał się kompletnie 🙂 Ale, ale nie kształt się liczy tylko smak a udało mi się je tak udekorować, że zachowały walentynkowy klimat 🙂

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

– trochę mniej niż pół kostki masła (około 45 g)

– 1 duże jajko

– szklanka maślanki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 łyżeczka sody

– esencja waniliowa

– 5 łyżek rozdrobnionej,gorzkiej czekolady lub groszki czekoladowe

 

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski nr 1

W misce nr 2 ucieramy cukier z masłem ( w temperaturze pokojowej), dodajemy jajko, potem dodajemy maślankę i parę kropel esencji waniliowej.Wsypujemy zawartość miski nr 1 i mieszamy do połączenia składników :) Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę lub groszki czekoladowe.

piekarnik nastawiamy na 170 stopni i pieczemy muffiny 25 minut.

1

3

Dekoracja:

– szklanka śmietanki 36 %

– 2 łyżki cukru-pudru

– 100 g mascarpone

– barwnik różowy

– posypka cukrowa serduszka ( do kupienia na allegro)

 

Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy mascarpone i barwnik.

babeczki dekorujemy kremem i posypujemy serduszkami 🙂

5