waniliowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Mój przyjaciel Tomasz napisał do mnie że z chęcią by zjadł takie proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. No to siup ciasto zrobione i tak sobie odkroiłam kawałek aby spróbować czy oby nie za mdłe, odkroiłam kawałek dla mamy i wydałam Tomaszowi ciasto z wyrwą. Ta zjedzona wyrwa tak posmakowała mojej mamie, że powiedziała, że chce takie samo ciasto 🙂 Przychodzę do domu, śliwki leżą i czekają na mnie a to niespodzianka…raz, dwa, trzy ciasto zrobione 🙂
Jest słodko a będzie słodziej – z tego miejsca pozdrawiam Izę, Tomasza i Maćka – ludzi z którymi przyjaźnie się od 26 lat 😀
skorzystałam z przepisu, lekko go modyfikując ze strony :przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 gramów masła
- 2/3 szklanki cukru
- cukier z prawdziwą wanilią lub parę kropel ekstraktu waniliowego
- 4 jaja
- szczypta soli
- 600 gr śliwek
kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki zimnego masła
- 4 łyżki cukru
Roztapiamy masło.
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą piankę.Dolewamy ostudzone, roztopione masło, przesiane mąki, sól i proszek do pieczenia oraz miksujemy.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek.
Blaszkę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia od spodu, wylewamy ciasto i układamy śliwki brzuszkami do dołu.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy schłodzone masło i łączymy składniki palcami, następnie kruszonką posypujemy ciasto.
Pieczemy 50 minut w 170 stopniach.
11 września 2015 @ 14:03
Musiało pięknie pachnieć!
Też bym takie chciała… 🙂
12 września 2015 @ 16:19
Piecz:) przepis jest szybki i prosty 🙂