waniliowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

1

Mój przyjaciel Tomasz napisał do mnie że z chęcią by zjadł takie proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. No to siup ciasto zrobione i tak sobie odkroiłam kawałek aby spróbować czy oby nie za mdłe, odkroiłam kawałek dla mamy i wydałam Tomaszowi ciasto z wyrwą. Ta zjedzona wyrwa tak posmakowała mojej mamie, że powiedziała, że chce takie samo ciasto 🙂 Przychodzę do domu, śliwki leżą i czekają na mnie a to niespodzianka…raz, dwa, trzy ciasto zrobione 🙂

Jest słodko a będzie słodziej – z tego miejsca pozdrawiam Izę, Tomasza i Maćka – ludzi z którymi przyjaźnie się od 26 lat 😀

skorzystałam z przepisu, lekko go modyfikując ze strony :przepis

Składniki:

    • 1,5 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 gramów  masła
    • 2/3 szklanki cukru
    • cukier z prawdziwą wanilią lub parę kropel ekstraktu waniliowego
    • 4 jaja
    • szczypta soli
    • 600 gr śliwek

kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki cukru

Roztapiamy masło.

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą piankę.Dolewamy ostudzone, roztopione masło, przesiane mąki, sól i proszek do pieczenia oraz miksujemy.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek.

Blaszkę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia od spodu, wylewamy ciasto i układamy śliwki brzuszkami do dołu.

IMG_8144

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy schłodzone masło i łączymy składniki palcami, następnie kruszonką posypujemy ciasto.

IMG_8145

Pieczemy 50 minut w 170 stopniach.

IMG_8146

2

3

4

5