waniliowy ryż na mleku
Przepis ten dedykuje pewnemu Michałowi, który twierdzi ze to żaden przepis 🙂 Zawsze można iść do sklepu i uraczyć się gotowym produktem.Uwielbiałam wszelkiego rodzaju serki, ryż na mleku, kaszkę manną z owocami, często je kupowałam na śniadanie, aż do momentu aż przeczytałam skład na opakowaniu ryżu na mleku o smaku pistacjowym. Podaje skład: mleko pełne, maślanka, woda, cukier, ryż 6,7%, jaja, dekstroza, sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; barwnik: E141, karoteny; syrop cukru karmelizowanego, aromat. Widzicie gdzieś pistacje? Ja też nie…
Ryż jem na śniadanie lub na deser,mam pewność, że składniki są naturalne a czas przygotowania to 15 minut. Przekonałam Was?:)
Składniki:
– 3/4 szklanki ryżu arborio ( do risotto)
– 2 szklanki mleka 3,2%
– pół laski wanilii
– 2 łyżki cukru
Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy ryż, dodajemy cukier i ziarenka z wanilii ( wydrążam wanilie i wrzucam też strąki do mleka by wydobyć 100 % aromatu, przed podaniem wyjmuje strąki wanilii z ryżu). Mieszamy dość często trzymając na małym gazie i pilnujemy gdyż mleko jest nieprzewidywalne 🙂 Zawsze jak się człowiek odwróci na chwilę to zaczyna kipieć 🙂 Gotujemy około 15 minut, najlepiej po ugotowaniu przykryć garnek pokrywką aby nie utworzył się kożuch.
Na ryż można położyć dżem, konfiturę,owoce, polać sosem klonowym- na co macie ochotę 🙂
wersja śniadaniowa :
wersja deserowa: