wegański paprykarz z kaszą jaglaną
W końcu ukłon w stronę wegetarian a raczej wegan, w każdym razie mega zdrowa sprawa dla każdego 🙂 Paprykarz z kaszą jaglaną 🙂 Powiem szczerze, że nie jestem fanem nazywania czegoś co tym nie jest, jak słyszę „schabowy z piersi z kurczaka” to mam ochotę walnąć prawdziwym schabem w łeb- bez urazy 🙂 Schabowy to schabowy! Czemu o tym wspominam? Żeby nikt nie pomylił wegańskiego paprykarza z paprykarzem szczecińskim, który sprzedawany jest w konserwie i jest rybą z ryżem i warzywami 🙂 Ten paprykarz jest bez mięsa a ryż zastępuje kasza jaglana- tak modna ostatnimi czasy.
Zrobiłam, jadłam,polecam bo jest przepyszny 🙂 Smakuje zarówno solo jak i z ciemnym pieczywem. Ciekawym pomysłem będzie podanie go z chipsami- nachosami 😉
Na co dzień nie gotuje dań kuchni wegańskiej, przepis wynalazłam w necie i postanowiłam spróbować, na pewno będę go robić często. Przepis ze strony: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sniadania/weganski_paprykarz_z_kasza_jaglana
Składniki:
-1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 2 nieduże marchewki
-1 cebula
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1 liść laurowy
-2 ziarna ziela angielskiego
– 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
– 3 łyżki sosu sojowego
-sól i pieprz
-oliwa
– natka pietruszki
Kaszę gotujemy w 1 1/2 szklanki wody z łyżką oleju i solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz marchewkę startą na grubych oczkach i smażymy 5-7 minut z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Wyjmujemy liście i ziele angielskie z patelni, zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną kasze jaglaną. Doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat i posypujemy natką pietruszki.
W oryginalnym przepisie paprykarz jest jeszcze blendowany, aczkolwiek wolę jak danie nie przypomina zmielonej papki.