wieprzowina z warzywami i makaronem chow mein
Już od dawna chciałam zrobić danie z tym makaronem. Można go dostać w sklepach z orientalną żywnością, w markecie czy ostatnio w dyskontach podczas tygodni azjatyckich 🙂 Do tego wykorzystam polędwiczkę wieprzową oraz warzywa 🙂 Odwiedziła mnie Paulina, moja przyjaciółka, więc postanowiłam Ją ugościć tym daniem, tym bardziej, że lubi chińskie jedzenie. Mówiła, że dobre 😛 Jak wyszła, opędzlowałam, to co zostało 🙂
Składniki:
– średnia polędwiczka wieprzowa
– 100 g makaronu chow mein
– mała cukinia
– kilka różyczek brokuła
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki sosu sezamowego
– 1 łyżka masła
Polędwiczkę myjemy i marynujemy przez noc w miodzie i sosie sojowym.
Następnego dnia kroimy na kawałki polędwiczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju sezamowego.
Na maśle podduszamy pokrojoną w pół-talarki cukinię, oprószamy solą.Brokuły gotujemy krótko w osolonej wodzie.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso (mięso odkładamy do miseczki) wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy cały czas.
Na półmisek wykładamy makaron, układamy na nim mięso, ugotowane na pół-twardo brokuły i podduszoną cukinię. Ja jeszcze do smaku skrapiam całość sosem sojowym.
19 marca 2015 @ 00:13
pisze:ależ miałam ten sam problem w snseie, że jadłam to danie sama a mf3j mąż w tym czasie makaron z sosem pomidorowym hehe widocznie tak to już jest z brukselką, że się ją albo lubi albi nie