wieprzowina z warzywami i makaronem chow mein

5

Już od dawna chciałam zrobić danie z tym makaronem. Można go dostać w sklepach z orientalną żywnością, w markecie czy ostatnio w dyskontach podczas tygodni azjatyckich 🙂 Do tego wykorzystam polędwiczkę wieprzową oraz warzywa 🙂 Odwiedziła mnie Paulina, moja przyjaciółka, więc postanowiłam Ją ugościć tym daniem, tym bardziej, że lubi chińskie jedzenie. Mówiła, że dobre 😛 Jak wyszła, opędzlowałam, to co zostało 🙂

Składniki:

– średnia polędwiczka wieprzowa

–  100 g  makaronu chow mein

– mała cukinia

– kilka różyczek brokuła

– 1 łyżka miodu

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki sosu sezamowego

– 1 łyżka masła

Polędwiczkę myjemy i marynujemy przez noc w miodzie i sosie sojowym.

Następnego dnia kroimy na kawałki polędwiczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju sezamowego.

2

3

Na maśle podduszamy pokrojoną w pół-talarki cukinię, oprószamy solą.Brokuły gotujemy krótko w osolonej wodzie.

4

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy.

1

Na patelni, na której smażyliśmy mięso (mięso odkładamy do miseczki) wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy cały czas.

Na półmisek wykładamy makaron, układamy na nim mięso, ugotowane na pół-twardo brokuły i podduszoną cukinię. Ja jeszcze do smaku skrapiam całość sosem sojowym.

 

8

 

7

6