włoskie ciasto gruszkowe

 5

Lubie szybkie i proste przepisy. Lubię jak w weekend w kuchni stoi blacha ciasta i znika kawałeczek po kawałeczku a w domu rozchodzi się zapach ciasta, owoców i przypraw takich jak np wanilia 🙂

Znalazłam na włoskim blogu przepis na ciasto z gruszkami i od razu wiedziałam – muszę kupić gruszki 🙂 Lekko zmodyfikowałam przepis i powstało polsko-włoskie pyszne ciacho 🙂

Jem już 3 kawałek, i nie mogę przestać- wierzch jest chrupiący, gruszki zachowały swoją strukturę i nie puściły soku, ciasto jest rewelacyjne 🙂

 1

 

Składniki:

– 2 jajka

– 1/4 szklanki mleka

– 1 szklanka cukru

– parę kropli aromatu waniliowego  lub pół laski prawdziwej wanilii

– 1,5 szklanki mąki

– szczypta soli

– 1 kg twardych gruszek

–  3 łyżki masła plus do wysmarowania blachy

 

Mąkę, cukier, jajka, mleko, wanilię, sól mieszam ze sobą. Ja nie użyłam robota, bo to ma być szybki i prosty przepis, bez starty naczyń do mycia. Połączyłam składniki ze sobą przy pomocy rózgi.

2

Gruszki obrałam, pozbyłam się gniazd nasiennych i pokroiłam w pół-talarki. Przełożyłam je do ciasta i delikatnie łyżką przemieszałam całość.

3

Formę do ciasta posmarować masłem i oprószyć mąką.Wylać masę z gruszkami i ułożyć na wierzchu wiórki masła. Piec w 190 stopniach około 50 minut, aż ciasto będzie rumiane.

 

 4

 

12

11

7