zapiekana zupa z białych warzyw

5

 

Początkowo miałam pomysł aby zrobić zapiekaną zupę kalafiorową 🙂 Myślę sobie dodam warzyw: wyjęłam kawałek selera, potem wyjęłam pietruszkę i…popłynęłam, dalej – por, cebula i ziemniaki 🙂 Stworzyła się piękna kompozycja z białych warzyw, którą zapiekłam pod serową skorupką mniammm

Pierwszy raz zapiekam zupę, zostało mi w lodówce parę końcówek różnych serów- kawałek bursztynu i parmezanu- twarde jak kamień 🙂 Jakimś cudem je starłam i posłużą jako chrupiący element dania 🙂

 

Kalafior– to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna.To cenne warzywo dietetyczne, najlepiej trawione ze wszystkich kapustnych, nawet mrożony niewiele traci ze swoich właściwości odżywczych.Jest zasadotwórczy. Stanowi źródło witaminy A, C, K, a także witamin z grupy B (przede wszystkim niacyny). Kalafior to także skarbnica mikro- i makroelementów: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu, magnezu, potasu. W kalafiorze stwierdzono także obecność związku o nazwie sulforafan, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i dodatkowo zwalcza bakterie Halicobacter pylori. Zawiera również kwas nikotynowy, pantotenowy oraz olejki eteryczne, które odpowiadają za charakterystyczny zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

Składniki:
 
– 1 średni kalafior
– 2 pietruszki
– 1 średnia cebula
– biała część pora ( około 5 cm)
– 1 duży ziemniak
– kawałek selera ( ćwiartka średniej wielkości selera)
– 750 ml mleka
– szklanka bulionu
– sól
– pieprz
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół szklanki tartego sera ( najlepiej twardego)
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka mąki
 
Do garnka wlewamy mleko i wrzucamy pokrojony na różyczki kalafior, gotujemy.
W tym samym czasie do rondelka wrzucamy masło i cebule pokrojona w piórka – złocimy cebulę.
Dodajemy do rondelka pokrojone w kostkę- seler, pietruszkę i ziemniaki. Pora kroimy w talarki i dodajemy do rondla.5 minut wszystko razem podsmażamy, dodajemy mąkę.Wlewamy bulion, mieszamy.
Do garnka z kalafiorem i mlekiem wlewamy bulion z warzywami. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy około 10 minut aż zupa zgęstnieje 🙂
 
Przelewamy do żaroodpornych naczyń, posypujemy startym serem i zapiekamy 7 minut w piekarniku 200 stopni, najlepiej w opcji grill. Zupę podaje posypaną koperkiem i  z chlebem z patelni 🙂
 
 17