zapiekana zupa z białych warzyw
Początkowo miałam pomysł aby zrobić zapiekaną zupę kalafiorową 🙂 Myślę sobie dodam warzyw: wyjęłam kawałek selera, potem wyjęłam pietruszkę i…popłynęłam, dalej – por, cebula i ziemniaki 🙂 Stworzyła się piękna kompozycja z białych warzyw, którą zapiekłam pod serową skorupką mniammm
Pierwszy raz zapiekam zupę, zostało mi w lodówce parę końcówek różnych serów- kawałek bursztynu i parmezanu- twarde jak kamień 🙂 Jakimś cudem je starłam i posłużą jako chrupiący element dania 🙂
Kalafior– to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna.To cenne warzywo dietetyczne, najlepiej trawione ze wszystkich kapustnych, nawet mrożony niewiele traci ze swoich właściwości odżywczych.Jest zasadotwórczy. Stanowi źródło witaminy A, C, K, a także witamin z grupy B (przede wszystkim niacyny). Kalafior to także skarbnica mikro- i makroelementów: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu, magnezu, potasu. W kalafiorze stwierdzono także obecność związku o nazwie sulforafan, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i dodatkowo zwalcza bakterie Halicobacter pylori. Zawiera również kwas nikotynowy, pantotenowy oraz olejki eteryczne, które odpowiadają za charakterystyczny zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.