zapiekane figi z gorgonzolą i miodem
Szybka przekąska dla fanów fig i wyrazistego sera. Jeśli chodzi o figi to wybierajcie nieco twardsze okazy, te miększe sztuki nadają się tylko do spożycia na surowo. Figi można kupić od 2 zł do 4 zł za sztukę. Świeże figi uwielbiam za ich piękny kolor oraz delikatny smak i za to że można je jeść w formie deseru jak i wytrawnej odsłonie.
Składniki:
- 4-5 sztuk świeżych fig
- 50 g sera gorgonzola
- 2 łyżki miodu akacjowego
Fugi myjemy i nacinamy na krzyż. Lekko palcami uciskamy owoce od spodu aby owoc rozchylił się na boki. Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym.Wkładamy w środek do figi kawałki sera i polewamy miodem ( u mnie był miód hiszpański, cytrusowy). Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Moje figi były dość dojrzałe i po upieczeniu nieco się „rozlały” także stąd moja rada aby używać twardych owoców 😉