zapiekanka z tymiankowym kurczakiem, brokułami i kaszą bulgur
Szybki i dietetyczny obiad który nie wymaga wiele czasu i zaangażowania. Kurczaka i brokuły zna każdy, kasze bulgur już przedstawiałam….ale, ale.Ci co są uprzedzeni bo uważają że jest to jakieś nowe dziwadło muszę rozczarować- kaszę tą dostaniecie praktycznie w każdym sklepie. Ja kupuje taką z dodatkiem makaronu vermicelli. Paczka kaszy kosztuje około 6 zł i wystarcza na wiele dań, bo jak każda kasza-pęcznieje 😉 Miałam obiad na 3 razy.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- suszony tymianek
- 1 brokuł
- 1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli
- 1 bulionetka do duszonego kurczaka
- sól
Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i posypujemy tymiankiem. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.
W tym czasie wrzucamy brokuły do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty.
Odcedzamy brokuły i lekko je rozdrabniamy widelcem, ale nie na papkę.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, posypujemy go kaszą, wykładamy na wierzch brokuły i zalewamy bulionem ( w 1 i 1/2 szklanki wody rozpuszczamy bulionetkę).
Pieczemy w 180 stopniach góra- dół 35 minut a potem zostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut, jeśli całego bulionu nie wypiła kasza 🙂