zapiekanka z tymiankowym kurczakiem, brokułami i kaszą bulgur

2

Szybki i dietetyczny obiad który nie wymaga wiele czasu i zaangażowania. Kurczaka i brokuły zna każdy, kasze bulgur już przedstawiałam….ale, ale.Ci co są uprzedzeni bo uważają że jest to jakieś nowe dziwadło muszę rozczarować- kaszę tą dostaniecie praktycznie w każdym sklepie. Ja kupuje taką z dodatkiem makaronu vermicelli. Paczka kaszy kosztuje około 6 zł i wystarcza na wiele dań, bo jak każda kasza-pęcznieje 😉 Miałam obiad na 3 razy.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • suszony tymianek
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli
  • 1 bulionetka do duszonego kurczaka
  • sól

Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i posypujemy tymiankiem. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.

W tym czasie wrzucamy brokuły do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty.

Odcedzamy brokuły i lekko je rozdrabniamy widelcem, ale nie na papkę.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, posypujemy go kaszą, wykładamy na wierzch  brokuły i zalewamy bulionem ( w 1 i 1/2 szklanki wody rozpuszczamy bulionetkę).

Pieczemy w 180 stopniach góra- dół 35 minut a potem zostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut, jeśli całego bulionu nie wypiła kasza 🙂

 

IMG_0109

IMG_0110IMG_0111

1

3

4