żeberka miodowo-musztardowe

2

Staram się jeść zdrowo i nietłusto. Rzadko jem czerwone mięso, a takie przysmaki jak karkówka czy żeberka jem od święta. Postanowiłam zrobić żeberka bo złapałam na nie smaka,a i na pewno męska część czytelników bloga się ucieszy.Nie będę cudowała odnośnie smaku marynaty,  stawiam na klasykę – miód, musztarda, ketchup i przyprawy. Żeberka będą się marynowały przez noc w lodowce.Jesienna pogoda jakoś mnie nastraja by zrobić coś pożywnego, ciepłego i domowego a żeberka spełniają te warunki także do roboty 🙂

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych

marynata:

  • 2 czubate łyżki miodu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy ( użyłam musztardy z czosnkiem i pietruszką)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek oleju
  • pieprz
  • sól

Składniki marynaty łączymy ze sobą.

Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Zalewamy marynatą i wkładamy na noc do lodówki. Ja włożyłam do środka parę listów szałwii.

Wlewamy 1/2 szklanki wody do żeberek i pieczemy w 180 stopniach 1 i 1/2 h. pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy żeberka i najlepiej w opcji grill 200 stopni pieczemy 15 minut .

Podaje żeberka z ziemniakami i mizerią.

IMG_8858

IMG_8859

IMG_8861

IMG_8862

IMG_8875

1