ziemniaki faszerowane duszonymi porami i kiełbasą lisiecką

IMG_5858

Sporo się ostatnio u mnie dzieje, sporo zamówień na torty, zmiany w pracy i  w życiu osobistym. Staram się gotować kiedy mogę, jest to moja odskocznia od spraw bieżących.W kuchni wyłączam myśli i skupiam się na smaku, wyciszam się. Przez parę dni nie ugotowałam nic ciekawego w związku z natłokiem obowiązków, ale postaram się to nadrobić bo dziś dobry moment na wyciszenie.

Chciałam aby przepis był prosty i taki hmmm….zwyczajny. Zostały mi niewykorzystane pory, które kupiłam na święta, dokupiłam kawałek kiełbasy lisieckiej i powstała ciekawa przystawka na ciepło.

Składniki:

– 1 duży lub 2 małe pory

– 1 małe pęto kiełbasy

– 5 dużych ziemniaków

– 3 łyżki śmietany 18 %

– 1 łyżka musztardy

– sól

-pieprz

– ser żółty ( cheddar/gouda )

– 1 łyżka masła

– koperek

Ziemniaki myjemy i w skórkach gotujemy około 15-20 minut.Odstawiamy do wystudzenia.

IMG_5846

Pory siekamy na plasterki. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.

IMG_5848

IMG_5849

Na patelni, na maśle podduszamy około 7 minut pokrojone pory, solimy i dodajemy kiełbaskę. smażymy około 5 minut.Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, musztardę, sól, pieprz.

Ziemniaki kroimy na dwie równe połówki. Łyżeczką lub narzędziem do drylowania owoców wydrążamy środek ziemniaka, tak aby nie uszkodzić skórki i żeby zostało połowę miąższu.

IMG_5850

IMG_5851

Nadziewamy ziemniaki przygotowanym farszem, układamy kawałek sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku (najlepiej z opcją grill) 10-15 minut w 190 stopniach.

 

IMG_5853

IMG_5854

Posypujemy siekanym koperkiem i jemy na ciepło 🙂

IMG_5859

IMG_5857

IMG_5856

IMG_5858