zimowe muffiny rabarbarowo- malinowe z konfiturą malinową

11

Zima to czas ograniczonych możliwości owocowych 🙂 Maliny to moje ulubione owoce, nie mam już swoich mrożonych, ale za to mam swoje konfitury i maślankę smakową 🙂 Jak ją zobaczyłam w sklepie to od razu wpadł mi do głowy pomysł na te muffiny 🙂

Trochę słów o maślance – Powstaje na skutek dodania do mleka bakterii kwasu mlekowego.Warto wiedzieć, że maślanka jest zdrowszą alternatywą mleka. Nawet te osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc maślankę. Tym, którzy mają problemy z trawieniem, zaleca się picie maślanki zamiast mleka.Biorąc pod uwagę fakt, że zawiera mniej tłuszczu niż mleko, jest też doskonałym produktem dla wszystkich odchudzających się.Maślanka jest bogata w lecytynę, białka i sole mineralne, jest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym dobre bakterie.Witaminy z grupy B, występujące w maślance, czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, uspokajają, zwalczają bezsenność. Napój zawiera również inne cenne minerały: magnez, sód, potas i fosfor. ( źródło: obiadujemy.pl;naturaity.pl)

Składniki:

– 250 g mąki pszennej

– 1/2 szklanki cukru (120 g)

– trochę mniej niż pół kostki masła (120 g)

– 1 duże jajko

– szklanka maślanki rabarbar-maliny „Milko”

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka esencji waniliowa (opcjonalnie)

– 1/3 słoika konfitury malinowej lub dżemu

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski nr 1.

W misce nr 2 ucieramy cukier z masłem ( w temperaturze pokojowej), dodajemy jajko, potem dodajemy maślankę i parę kropel esencji waniliowej.Wsypujemy zawartość miski nr 1 i mieszamy do połączenia składników :)

1

2

3

Piekarnik nastawiamy na 165 stopni.

Papilotki napełniamy do połowy masą, układamy po 1 łyżeczce konfitury i dopełniamy masą papilotki.

Pieczemy 25 minut.

4

 6

7

8

 

9

Oto efekt końcowy:

12

14

15