ziołowy omlet z pieczonym łososiem

4

Omlet to szybkie danie na śniadanie ale zastanawiacie się pewnie ile czasu poświęcić na pieczenie ryby? Otóż jeśli się dobrze zorganizujecie to nic nie poświęcicie. Miałam filet z łososia około 350-400 g, upiekłam go w całości w 160 stopniach 25 minut. Ten kawałek wystarczył mi na : sałatkę, sushi i omlet. Przechowywałam upieczony filet przez 3 dni w lodówce i każdego dnia korzystałam z niego do czegoś innego 🙂

Swój omlet zrobiłam na małej patelni bo lubię jak omlet jest wysoki.

Składniki:

  • 3 duże jaja
  • szczypiorek
  • 1/2 czerwonej średniej cebuli
  • natka pietruszki
  • około pół szklanki pieczonego łososia
  • sól lub opcjonalnie sos sojowy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oleju

dodatki: pomidor i awokado

Na łyżeczce oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Jajka trzeba rozbełtać w misce i dodać sól albo sos sojowy.

Zioła siekamy i wrzucamy do miski z jajkami. Wrzucamy tez połowę łososia.

Do smażącej się cebuli wrzucamy pozostałego łososia i zalewamy masą jajeczną. Przy pomocy widelca podważamy brzegi omleta, przechylamy patelnia tak aby jajka które na wierzchu nie są ścięte dostały się w puste przestrzenie. Przykrywamy pokrywką na minutę. Wierzch ścina się na samym końcu na co potrzeba czasu, ale nie chcemy aby omlet od spodu się przypalił więc musimy go obrócić. Mam na to niezawodny sposób- biorę pokrywkę wielkości patelni i rękawicę kucharską. Przykrywam patelnie pokrywką i podnosząc ją w górę, trzymając mocno za pokrywkę przechylam patelnie o 180 stopni. Omlet ląduje na pokrywce a wtedy prześlizgujemy go znowu na patelnie tylko drugą stroną. Omlet powinien gładko się ześlizgnąć, gdyż pod spodem jest pół-płynna masa jajeczna 🙂 Trzymamy jeszcze około 30 sekund i za pomocą łopatki przekładamy omlet na talerz.

Pokroiłam pomidora i awokado w kostkę i trochę nafaszerowałam omlet. Im więcej warzyw tym lepiej 🙂

IMG_9770

IMG_9771

IMG_9772

1

2

5