zupa grzybowa

1

Pierwszy raz robię, bo u mnie na Wigilię zawsze był barszcz czerwony i zawsze o takiej zupie marzyłam 🙂 Suszonych podgrzybków mam sporo a pracochłonność przy tej potrawie jest niemalże żadna 🙂 Jest tak prosta z minimalnej ilości składników zrobiona a ta wspaniała 🙂  3 składnik i- grzyby, rosół i śmietanka, każdy zrobi 🙂

Jak ktoś się oburza kostką rosołową to w następnym roku zrobię zupę na prawdziwym wywarze, teraz będzie grzybowa expresowa 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki suszonych podgrzybków
  • 3 kostki rosołowe „bulion grzybowy”
  • 100 ml śmietanki 12 %

Moje grzyby były zasuszone w paseczkach, jeśli macie w całości, po rozmoczeniu należy je pokroić na mniejsze kawałki.

Grzyby moczymy przez noc w garnku z gorącą wodą. Wody powinno być dwa razy tyle co grzybów.

Następnego dnia do garnka dolewamy około 700 ml wody, wrzucamy 3 kostki grzybowe, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa, zabielamy ja śmietanką i ja dodałam trochę natki 🙂2

1 i już 🙂