zupa gulaszowa z wołowiną i porto
Jedna z moich ulubionych-treściwa,gęsta, pożywna, rozgrzewająca i przepyszna 🙂
Wymaga dodania wielu składników, nie jest też najtańsza, ale zazwyczaj gotuję się jej większy gar na parę dni. Czas działa na korzyść, na 2-3 dzień jest najlepsza, gdyż wszystkie smaki się przegryzają.
Składniki:
- 800 mięsa wołowego gulaszowego
- 2 czerwone cebule
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- 2-3 średnie ziemniaki
- 750 ml bulionu wołowego
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- słodka papryka
- sproszkowane chili
- pieprz
- sól
- 2 szt. czosnku
- 1/2 szklanki wina porto opcjonalnie
W dużym garnku z grubym dnem na 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w pół talarki cebulę, aż będzie rumiana. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, mieszamy i podsmażamy aż mięso się zarumieni.
Podlewamy mięso bulionem, wrzucamy ziele,liść i gotujemy około godziny.Po tym czasie, aż 1/2 bulionu się zredukuje, wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i ziemniaki, marchew w talarkach, połówki pieczarek. Dodajemy pieprz,sól, łyżkę sproszkowanej słodkiej papryki, szczyptę chili, rozgnieciony czosnek, wlewamy wino i dalej gotujemy około 40 minut. Jeśli zupa jest za rzadka gotujemy bez pokrywki- wtedy nadmiar płynu wyparuje. Jeśli zupa jest dobra na gęstość gotujemy pod pokrywką.