zupa gulaszowa z wołowiną i porto

3

Jedna z moich ulubionych-treściwa,gęsta, pożywna, rozgrzewająca i przepyszna 🙂

Wymaga dodania wielu składników, nie jest też najtańsza, ale zazwyczaj gotuję się jej większy gar na parę dni. Czas działa na korzyść, na 2-3 dzień jest najlepsza, gdyż wszystkie smaki się przegryzają.

Składniki:

  • 800 mięsa wołowego gulaszowego
  • 2 czerwone cebule
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • słodka papryka
  • sproszkowane chili
  • pieprz
  • sól
  • 2 szt. czosnku
  • 1/2 szklanki wina porto opcjonalnie

W dużym garnku z grubym dnem na 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w pół talarki cebulę, aż będzie rumiana. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, mieszamy i podsmażamy aż mięso się zarumieni.

Podlewamy mięso bulionem, wrzucamy ziele,liść i gotujemy około godziny.Po tym czasie, aż 1/2 bulionu się zredukuje, wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i ziemniaki, marchew w talarkach, połówki pieczarek. Dodajemy pieprz,sól, łyżkę sproszkowanej słodkiej papryki, szczyptę chili, rozgnieciony czosnek, wlewamy wino i dalej gotujemy około 40 minut. Jeśli zupa jest za rzadka gotujemy bez pokrywki- wtedy nadmiar płynu wyparuje. Jeśli zupa jest dobra na gęstość gotujemy pod pokrywką.

1

 

2

 

4