zupa krem z brokułów

6

Wspominałam, że lubię kremy z warzyw i będę je robić często- szczególnie w zimę 😉 Taka zupa jest: szybka, smaczna, lekkostrawna, dietetyczna,rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Jedynie, niektórym może nie odpowiadać konsystencja zupy- czyli jak papka dla dzieci – bo takie zarzuty słyszę najczęściej, jeśli chodzi o zupy-kremy 🙂

Jeśli chodzi o brokuły to poza sezonem mogą być mrożone.Wczoraj w sklepie widziałam małą główkę za 6 zł i kupiłam mrożonkę za 4 zł…mrożonki to najlepsza forma przetwarzania  warzyw i owoców- nie tracą za dużo witamin w związku z tym procesem.

Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej treściwa i z dodatkiem mięsnym to można ugotować udko z kurczaka i dodać mięso do zupy. Można tez posypać zupę grzankami, albo prażonymi migdałami – kto co lubi.

Brokuły – dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Brokuły są skarbnicą potasu – 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka. Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej.Zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 i witaminę C – substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku.Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty. Do tego są niskokaloryczne – w 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Poza tym posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości.

Składniki:
 
– 450 g brokułów ( 1 opakowanie mrożonki)
– pół marchewki
– 2 małe ziemniaki
– kawałek selera
– pół pietruszki
– 750 ml wody
– sól, pieprz
– kostka bulionowa( użyłam bulionetki)
– 2 łyżki śmietany 12 % (opcjonalnie)
– ugotowane mięso z indyka( udko, udzieć )
– 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
 
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i dodajemy bulionetkę,doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy brokuły. Gotuje na średnim ogniu pod pokrywką około 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Zdejmuje z ognia. Zupka musi lekko przestygnąć i wtedy ją blendujemy. Dodajemy śmietanę.
1
2
3
4
 
Ugotowałam udziec z indyka, gdyż 1/2 udźca zużyje do zupy, a drugą połowę zużyje do kanapek do pracy 🙂
 
Do miseczki wlewam zupkę, dodaje 2-3 kawałki gotowanego mięsa z indyka, posypuje prażonymi migdałami ( prażymy 3-4 minuty na suchej patelni ).
5