zupa krem z brokułów
Wspominałam, że lubię kremy z warzyw i będę je robić często- szczególnie w zimę 😉 Taka zupa jest: szybka, smaczna, lekkostrawna, dietetyczna,rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Jedynie, niektórym może nie odpowiadać konsystencja zupy- czyli jak papka dla dzieci – bo takie zarzuty słyszę najczęściej, jeśli chodzi o zupy-kremy 🙂
Jeśli chodzi o brokuły to poza sezonem mogą być mrożone.Wczoraj w sklepie widziałam małą główkę za 6 zł i kupiłam mrożonkę za 4 zł…mrożonki to najlepsza forma przetwarzania warzyw i owoców- nie tracą za dużo witamin w związku z tym procesem.
Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej treściwa i z dodatkiem mięsnym to można ugotować udko z kurczaka i dodać mięso do zupy. Można tez posypać zupę grzankami, albo prażonymi migdałami – kto co lubi.
Brokuły – dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Brokuły są skarbnicą potasu – 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka. Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej.Zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 i witaminę C – substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku.Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty. Do tego są niskokaloryczne – w 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Poza tym posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości.