zupa krem z cukinii

3

Zupy-kremy towarzyszą mi przez całą jesień i zimę, co prawda dla mnie zupa to nie obiad, ale zawsze można taką zupką się rozgrzać i dowitaminizować 🙂

Cukinia to moje ulubione warzywo,ale też warzywo na które ostatnio zwracam uwagę pod kątem ceny, gdyż jest to warzywo sezonowe. Cukinia jeszcze niedawno była po około 8 zł za kg, odruchowo włożyłam do koszyka 3 małe cukinie nie patrząc na cenę, bo kupuje je często i jakoś tak nie spojrzałam 🙂 W osiedlowym sklepie przy kasie miła Pani mówi, że za 3 małe sztuki płace 18 zł bo „Pani droga przecież to styczeń, to nie sezon” no owszem nie sezon i styczeń, ale 2 dni wcześniej też nie było sezonu i też był styczeń, także w weekend zaopatrzyłam się z markecie w cukinie za 8 zł/kg w styczniu, nie w sezonie 🙂

 

Składniki:

– 2 średnie cukinie

– pół marchewki

– kawałek selera

– pół pietruszki

– 1 ząbek czosnku

– 1,5 szklanki bulionu

– sól

– pieprz

– 2 łyżki sosu sojowego

– śmietana 12 %

– 1 łyżeczka masła

– 1 łyżeczka oliwy

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło.Wrzucamy pokrojone w kostkę cukinie i przykrywamy pokrywką, dusimy od czasu do czasu mieszając około 3 minut. Wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i czosnek następnie zalewamy bulionem. Gotujemy pod pokrywką 15 minut. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i blendujemy. Zupę podajemy z odrobiną śmietany i z zieleniną.

Bardzo prosty i szybki przepis. Do garnka można włożyć jeszcze cebulę podsmażoną, jeśli ktoś nie jest na diecie lekkostrawnej 🙂

1

2

 

4