zupa krem z zielonego groszku z fetą i miętą
Mix smaków, szybkie wykonanie i optymistyczny kolor tej zupy to jej główne zalety. dodanie do kremu świeżego imbiru i mięty pozytywnie Was zaskoczy.W tym przepisie inspiracja była nowo zakupiona miseczka o fantazyjnym kształcie 🙂 Od razu pomyślałam, ze pięknie by w niej wyglądała zupa o zdecydowanym kolorze 😉
Składniki:
- opakowanie mrożonego, zielonego groszku
- 250 ml bulionu drobiowo-warzywnego
- kawałek świeżego imbiru
- 1 cebula
- pół kostki sera feta
- parę gałązek świeżej mięty
- 1 łyżka masła
- słodka śmietanka
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w talarki. Imbir obieramy i kroimy w plasterki.U mnie wyszło 5-6 małych plasterków. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i imbir, podsmażamy aż do zarumienia. Wrzucamy mrożony groszek i około minuty podgrzewamy. Dolewamy bulion,2-3 łyżki śmietanki,
dodajemy parę listków mięty, doprawiamy solą( nie dodajemy zbyt dużo, gdyż feta jest słona) i pieprzem.Gotujemy pod pokrywka około 15 minut. Gotowa zupę blenujemy, wlewamy do miski, układamy na wierzchu kosteczki sera feta, polewamy śmietanką i układamy parę listków mięty.
14 listopada 2016 @ 21:17
Bardzo ciekawy przepis. Kocham takie zupki krem, a z fetą jeszcze nie jadłam!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
4 grudnia 2016 @ 15:14
Taka feta w ciepłej zupie, robi sie rozpływająca w ustach, polecam 🙂