zupa krem z zielonego groszku z fetą i miętą

4

Mix smaków, szybkie wykonanie i optymistyczny kolor tej zupy to jej główne zalety. dodanie do kremu świeżego imbiru i mięty pozytywnie Was zaskoczy.W tym przepisie inspiracja była nowo zakupiona miseczka o fantazyjnym kształcie 🙂 Od razu pomyślałam, ze pięknie by w niej wyglądała zupa o zdecydowanym kolorze 😉

Składniki:

  • opakowanie mrożonego, zielonego groszku
  • 250 ml bulionu drobiowo-warzywnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • pół kostki sera feta
  • parę gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka masła
  • słodka śmietanka
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy w talarki. Imbir obieramy i kroimy w plasterki.U mnie wyszło 5-6 małych plasterków. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i imbir, podsmażamy aż do zarumienia. Wrzucamy mrożony groszek i około minuty podgrzewamy. Dolewamy bulion,2-3 łyżki śmietanki,1

 

2

 

3

 

7dodajemy parę listków mięty, doprawiamy solą( nie dodajemy zbyt dużo, gdyż feta jest słona) i pieprzem.Gotujemy pod pokrywka około 15 minut. Gotowa zupę blenujemy, wlewamy do miski, układamy na wierzchu kosteczki sera feta, polewamy śmietanką i układamy parę listków mięty.