zupa krem z ziemniaków i ziół z wędzoną makrelą

3

 

Zima, to zdecydowanie pora na gotowanie gęstych, pożywnych zup 😉 Jak byłam mała nie przepadałam za zupami,  może dlatego ,że twierdziłam że zupa to nie obiad 🙂 Bo obiad się gryzie a nie pije – tak zawsze mówiłam. Mimo że zupy mojej młodości  to były zawsze zupy treściwe i z dużą ilością warzyw i zawsze na wywarze z kurczaka a nie na kostce rosołowej to i tak zupa to nie obiad 🙂 Zmieniłam zdanie jak zaczęłam gotować zupy-kremy. Faceci mówią że, takie zupy są dla małych dzieci – nic bardziej mylnego – są kremowe, gęste i wspaniale rozgrzewające. Na pewno na blogu znajda się moje ulubione kremy z : brokuła,cukinii,selera i wielu innych warzyw. Dziś zrobię po raz pierwszy krem z ziemniaka, a do tego dodam wędzoną makrelę. Wyrazistości zupie nadadzą zioła i przyprawy 🙂

 

Ziemniak – ma więcej witaminy C niż jabłka i dynie,ma też pięć razy mniej kalorii niż makaron czy kasza.W niepozornej bulwie znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, nie zawierają tłuszczu.Lekkostrawne ziemniaki to najlepsza dieta dla osób z problemami żołądkowymi, np. po zatruciu. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, kartofle wspomagają trawienie.

Warto wiedzieć, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
 
 
Składniki:
 
– 1 kg ziemniaków ( ja wzięłam 4 spore sztuki)
– 2 bulionetki warzywne
– 1 l wody
– 100 g serka topionego  ziołowego
– biały pieprz, sól
– szczypka gałki muszkatołowej
– szczypta szafranu albo kurkumy dla nadania ładnego kolorytu
– pół małej tuszki wędzonej makreli
– szczypta koperku
 
Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy dwie bulionetki. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu.Dodajemy serek topiony i przyprawy. Blendujemy zupę, a  jeśli wolicie jak coś w zupie Wam pływa- to nie blendujemy 🙂
1
 
Zupę podajemy gorącą, na wierzchu układamy kawałki wędzonej ryby i posypujemy koperkiem 🙂 Zrobiło się Wam cieplej?:)
 
5
 
6