zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną i pieczywem czosnkowym
To będzie przepis na pożywną zupkę dla osób, które nie tolerują glutenu lub się go wystrzegają z innych powodów 🙂 Pieczarki nadadzą smaku, kasza treściwości a grzanka czosnkowa doda wyrazistości.
Lubię gęste zupki a ta do takich należy, gęstość możecie regulować sami ilością kaszy.
Kaszomaniacy- coś dla Was 🙂
Składniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 kg pieczarek
– 2 duże cebule
– 2 ząbki czosnku
– 3 szklanki bulionu
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól
-pieprz
– natka pietruszki
– pół-bagietka
– przyprawa do grzanek złocistych i odrobina oliwy
Podsmażamy na patelni cebule z czosnkiem około 5 minut, wrzucamy pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Radze wszystkie składniki przenieść do garnka, chyba że macie sporą i głęboką patelnie.Dodać bulion i przyprawy.Gotujemy pod pokrywką około 5 minut.
W tym czasie gotujemy osobno kasze.
1/3 pieczarek z zupy blendujemy a potem z powrotem wlewamy do garnka. Dodajemy kasze jaglaną.
Zupę posypujemy natką i podajemy z grzankami czosnkowymi.
Bagietkę smarujemy oliwą oraz posypujemy przyprawą lub nacieramy ząbkiem czosnku. Wkładamy na 5 minut do piekarnika z opcja grill lub kładziemy na suchej patelni do zarumienienia.
WWW.XMC.PL
5 marca 2015 @ 18:40
http://WWW.XMC.PL
Szata graficzna całkiem wporządku, przypadły mi do gustu blogowe kolory, podoba mi się 🙂 zapraszam do siebie…