zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną i pieczywem czosnkowym

12

To będzie przepis na pożywną zupkę dla osób, które nie tolerują glutenu lub się go wystrzegają z innych powodów 🙂 Pieczarki nadadzą smaku, kasza treściwości a grzanka czosnkowa doda wyrazistości.

Lubię gęste zupki a ta do takich należy, gęstość możecie regulować sami ilością kaszy.

Kaszomaniacy- coś dla Was 🙂

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 1 kg pieczarek

– 2 duże cebule

– 2 ząbki czosnku

– 3 szklanki bulionu

– 2 łyżki sosu sojowego

– sól

-pieprz

– natka pietruszki

– pół-bagietka

– przyprawa do grzanek złocistych i odrobina oliwy

1

Podsmażamy na patelni cebule z czosnkiem około 5 minut, wrzucamy pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Radze wszystkie składniki przenieść do garnka, chyba że macie sporą i głęboką patelnie.Dodać bulion i przyprawy.Gotujemy pod pokrywką około 5 minut.

2

3

W tym czasie gotujemy osobno kasze.

1/3 pieczarek z zupy blendujemy a potem z powrotem wlewamy do garnka. Dodajemy kasze jaglaną.

4

Zupę posypujemy natką i podajemy z grzankami czosnkowymi.

Bagietkę smarujemy oliwą oraz posypujemy przyprawą lub nacieramy ząbkiem czosnku. Wkładamy na 5 minut do piekarnika z opcja grill lub kładziemy na suchej patelni do zarumienienia.

IMG_4416

8

10

13

11