zupa z botwinki
Sezon na młode warzywa trwa : młoda marchewka, ziemniaki, nowalijki.Są już pierwsze krajowe truskawki. Wiosenne potrawy stają się lżejsze, lekkostrawne i mniej kaloryczne. W moim rodzinnym domu zupa z botwinki często gościła na stole, postaram się zrobić taką zupę, jaką robiła moja Mama 🙂
Składniki:
– 1 średni burak
– 1 pęczek botwinki
– 1 podudzie z indyka lub kurczaka
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– polówka selera
– 4 łyżki śmietany 18 %
– młode, ugotowane ziemniaki
– listek laurowy
– koperek
– 2 ziela angielskie
– pieprz
-sol
Do garnka wlewamy 1,5 l zimnej wody, wkładamy umyte mięso, gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, szumujemy- jeśli ścięte białko mięsa pływa na powierzchni wody. Wkładamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, listek laurowy, ziele angielskie.Botwinkę kroimy ale nie wrzucamy wszystkich liści- ja wrzucam 2-3 pokrojone licie.Gotujemy 30-40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę. Podajemy z młodymi ziemniakami i obficie posypujemy koperkiem.