zupa z botwinki

9

Sezon na młode warzywa trwa : młoda marchewka, ziemniaki, nowalijki.Są już pierwsze krajowe truskawki. Wiosenne potrawy stają się lżejsze, lekkostrawne i mniej kaloryczne. W moim rodzinnym domu zupa z botwinki często gościła na stole, postaram się zrobić taką zupę, jaką robiła moja Mama 🙂

Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.
 

Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu na zawartość żelaza jest wskazany szczególnie dla wegetarian. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury. źródło: www.poradnikzdrowie.pl

 

Składniki:

– 1 średni burak

– 1 pęczek botwinki

– 1 podudzie z indyka lub kurczaka

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– polówka selera

– 4 łyżki śmietany 18 %

– młode, ugotowane ziemniaki

– listek laurowy

– koperek

– 2 ziela angielskie

– pieprz

-sol

Do garnka wlewamy 1,5 l zimnej wody, wkładamy umyte mięso, gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, szumujemy- jeśli ścięte białko mięsa pływa na powierzchni wody. Wkładamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, listek laurowy, ziele angielskie.Botwinkę kroimy ale nie wrzucamy wszystkich liści- ja wrzucam 2-3 pokrojone licie.Gotujemy 30-40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę. Podajemy z młodymi ziemniakami i obficie posypujemy koperkiem.

1

2

3

4

5

67

 

8

11

12