alzacka tarta z gorgonzolą, figami, szynką i orzechami laskowymi
Znowu Figa? taaak 🙂 Działam z figami bo sezon na ten świeży owoc nie jest długi, poza tym mam ser gorgonzola w lodówce a on świetnie komponuje się z figami, tym samym powstaje wykwintna i błyskawiczna przekąska – tarta
Świeże figi zawierają witaminę C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają: potas, wapń, magnez,fosfor.Ponadto badania pokazują, że mają działanie przeciwcukrzycowe, antyrakotwórcze i przeciwzapalne.
Ser gorgonzola to kolejny ser z Włoch którego lubię używać – jest to niebieski ser pleśniowy, dojrzewający produkowany z mleka krowiego
Składniki:
– opakowanie ciasta chlebowego do tarty alzackiej ( dostępne w lidlu) albo: 250 g maki, 125 ml wody, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli
– 1 świeża figa
– połowa opakowania sera gorgonzola
– 3 plastry szynki wieprzowej
– garść rukoli
– 3 łyżki orzechów laskowych
– 1 żółtko
– pieprz
Jeśli mamy czas to zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół h przykryte ściereczką, ja nie miałam i użyłam gotowego bo…akurat miałam w lodówce, kupiłam zamiast ciasta francuskiego przez przypadek 🙂
Układamy płat ciasta na papierze do pieczenia, zaginamy boki do środka( robimy takie zakładki 1-2 cm), układamy plastry szynki w środku,wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy około 15 minut, wyjmujemy,kładziemy pokrojony w kostkę ser, rukolę, pokrojoną w talarki figę i podprażone na suchej patelni orzechy laskowe, zapiekamy około 5 minut 🙂
14 października 2014 @ 08:08
jak jest szynka to nie jest postna potrawa 😉
13 października 2014 @ 16:46
dziękuje 🙂 bardzo sie ciesze, proszę próbować przepisów i czekam na opinie 🙂
13 października 2014 @ 14:43
Świetnie wyglądające potrawy nam serwujesz, od dziś jestem Twoim stałym bywalcem! Moja ciekawość smaku wysyła mnie do kuchni!! Pozdrawiam, Marcin.