babka jogurtowo-cytrynowa z lawendowym lukrem
Babki zazwyczaj się robi na Wielkanoc ale ja nie lubię ograniczeń. Moja babka jest z dodatkiem jogurtu greckiego i z aromatyczną polewą. Pomysł na polewę wpadł mi do głowy jak robiłam folder na kompie. Wpisywałam „babka jogurtowa z polewą….” i pomyślałam o lawendzie 🙂 Zastanawiające jest t, że z tej formy do babki nie wychodzi mi ładna forma, taka spadzista po bokach tylko wychodzi baba-ufo. Wychodzi okrągła kula 🙂
Składniki:
- 220 g jogurtu greckiego
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 450 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- parę kropel aromatu cytrynowego
lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki suszonej lawendy
- odrobina fioletowego barwnika w żelu
Jajka miksujemy z cukrem aż podwoją swoja objętość.Dodajemy jogurt i olej i aromat. Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy cały czas miksując. Do gotowej masy dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny.Mieszamy i wylewamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką. Pieczemy 1 h. w 160 stopniach w funkcji termoobieg.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, lawendę i dosłownie odrobinkę na wykałaczce barwnika.Polewamy lukrem ciasto.