batoniki z preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną, orzechami i miodem
Na półkach ze zdrowa żywnością w sklepach pełno jest „zdrowych” batoników. Zdrowych wzięłam w cudzysłów gdyż jak przeczytacie skład to oprócz płatków np. owsianych i paru bakali znajdziecie tam: cukier, sól, sztuczne aromaty, syrop glukozowy (ten „niewinny” dodatek sprawia, że tyjemy), przeciwutleniacze,fosforan trójsodowy, syrop cukru inwertowanego…itd.Tak więc jeśli chcecie zjeść coś na prawdę zdrowego w formie słodkiej przekąski- zróbcie to sami, mi zajęło zrobienie batoników około 15 minut. Preparowana kasza jaglana smakuje jak ryż dmuchany, także zasmakuje nawet tym co kaszy jaglanej nie lubią- zaufajcie mi 🙂
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej preparowanej (kupiłam za 4 zł pod Halą Mirowska, w markecie widziałam za 10 zł)
- 200 ml miodu
- 50 g masła
- garść suszonej żurawiny
- 5 łyżek siemienia lnianego złocistego
- garść orzechów laskowych
Możecie użyć dowolnych bakali – rodzynek, migdałów, suszonych owoców
Kaszę wysypujemy na papier do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i 10 minut podprażamy w 180 stopniach od czasu do czasu mieszając widelcem.
Na głębokiej patelni podgrzewamy miód z masłem a jak się lekko zabrązowi wsypujemy orzechy, żurawinę i siemię.Uprażoną kaszę wsypujemy do miodu i mieszamy najlepiej dwoma widelcami.
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naszą masę. Uklepujemy i wyrównujemy brzegi silikonową szpatułką.Odstawiamy do lodówki ale masa zastygła.Po 2-3 h kroimy całość na mniejsze kawałki aby powstały batoniki.