blok czekoladowy
Blok czekoladowy- czyż nie był to smak dzieciństwa? 🙂 Często robię na Święta, dziś zrobiłam na prośbę kolegi który jest na diecie hehe 🙂
Szybko się robi, szybko się zjada, szybko się tyje 🙂
Za oknem zimno,za oknem źle- czas na czekoladową rozpustę do kawy
Kakao – zawiera bardzo dużo mikroelementów i minerałów, mających leczniczą moc,potrafi regenerować komórki, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza wytwarzanie i uwalnianie wolnych rodników oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem.Uszczelnia naczynia krwionośne, chroni serce i zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie krwi. Poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, witaminy A, E i z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole oraz flawonoidy. Dodatkowo kakao zawiera fenyloetyloaminę, która wywołuje stan zakochania: lekko pobudza, wprawia w euforię i powoduje poczucie uniesienia.
Składniki:
– małe opakowanie masła roślinnego ( 250 g)
– 3 szklanki mleka w proszku
– 1 szklanka cukru
– pół szklanki wody
– 3 łyżki kakao
– 15 szt herbatników
W garnku roztopić masełko, dodać cukier, mieszać około minuty, dodać wodę i kakao. Studzimy i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy pokruszone herbatniki i znowu mieszamy.
Wylewam masę do foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiam na 3 h do lodówki 🙂
5 listopada 2014 @ 10:55
Robiłam – jest pyszny tylko nie wiem dlaczego był trochę miękki – Sylwuś daj radę co zrobiłam nie tak 🙂
5 listopada 2014 @ 22:01
Gosia- albo za krótko trzymałaś w lodówce ( najlepiej jest trzymać całą noc ) albo musisz wyregulować temperaturę w lodówce 🙂 z tymi proporcjami na pewno wychodzi w sam raz bo często robie 🙂
28 października 2014 @ 20:26
ja dziś znowu zrobiłam, właśnie się chłodzi w lodówce 🙂
28 października 2014 @ 09:02
Zrobiłam! Pyszne! Polecam!