boeuf strogonow light
Staram się odchudzać niektóre potrawy, aby dopasować je do swojej diety. Wołowinę bardzo lubię, aczkolwiek staram się jeść czerwone mięso sporadycznie. Odchudzę dziś znana potrawę z wołowiny czyli boeuf strogonow. Odpuszczę sobie cebulę, smażenie pieczarek i zasmażkę z mąki,zastąpię połowę mięsa wołowego chudszym mięsem z polędwicy wieprzowej.Uduszę mięso z pieczarkami i lekko zabielę śmietaną 18 %.Najchętniej zjadłabym to mięsko z kopytkami, ale nie mogłam się oprzeć i kupiłam pampuchy czyli pyzy drożdżowe, robione na parze – będą idealnie pasowały do tego dania.
Składniki:
– 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w paseczki
– 300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paseczki
– 250 g pieczarek
– 2 łyżki śmietany 18 %
– olej
– sól
– pieprz
– kostka bulionowa
– liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– 4 pampuchy drożdżowe ( do kupienia w sklepach)
Na oleju podsmażamy mięso, po 5 minutach wlewamy 0,5 l wody i dusimy pod pokrywką. Wrzucamy liść laurowy, ziele i kostkę bulionową, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i gotujemy, najpierw 15 minut pod przykryciem a potem już bez pokrywki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Wyjmujemy liść laurowy i ziele.Podajemy z parowanymi pampuchami lub kopytkami.