cannelloni z kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym
Klasyk kuchni włoskiej oraz bardziej wyrafinowany sposób podania makaronu 🙂
Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewamy mielonym mięsem, polewany sosem pomidorowym lub beszamelowym.
Tak na prawdę makaron można nafaszerować dowolnymi składnikami, najczęściej daje niewykorzystane warzywa, które zalegają w lodówce czy na parapecie 🙂
Składniki :
( dla 2 osób)
– 6 rolek makaronu cannelloni
– kartonik sosu pomidorowego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– pół cukinii
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 3 pieczarki
– 2 łyżki śmietany 18 %
– parmezan lub żółty ser do posypania
– masło, olej
– sól, pieprz
– listki bazylii
Pierś z kurczaka myje, kroje w bardzo drobna kosteczkę i smażę na 1 łyżce oleju, solę.
Warzywa ( pieczarki, cukinia) myje, kroje w małą kostkę i podduszam w garnku na 1 łyżce masła, solę.
Na patelni podsmażam cebulę ( 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka oleju) i dodaje zmiażdżony czosnek, po 2 minutach wlewam sos pomidorowy, mieszam i gotuje około 5 minut, doprawiam pieprzem.
Makaron gotuje w osolonej wodzie i po odcedzeniu przelewam zimna wodą i delikatnie polewam oliwą, żeby się nie sklejały.
Podduszone warzywa łączę z kurczakiem na patelni i zalewam połową przygotowanego sosu pomidorowego – mieszam i smażę wszystko, aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.Smakujemy i doprawiamy, jeśli potrzeba.
Napełniam makaron farszem z patelni i układam w naczyniu żaroodpornym obok siebie.
Pozostałą połowę sosu pomidorowego łączymy ze śmietaną i polewamy cannelloni, wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Wyjmujemy gorące naczynie i posypujemy cannelloni serem i listkami bazylii.