chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Dlaczego zdecydowałam się na chleb bezglutenowy? Moja mama postanowiła przejść na dietę bezglutenową, gdyż pogorszył się stan Jej zdrowia i zauważyła, że źle się czuje po spożyciu większości pokarmów które jadała do tej pory. Wiadomo, że głównie był to chleb, makaron i produkty mączne. Podejrzenie padło na gluten 🙂 W weekend wybrałyśmy się na bazar, gdzie można kupić zdrową żywność i zaopatrzyłam się w różnego rodzaju mąki. W większości polskich domów jada się chleb i jego właśnie mamie najbardziej brakuje.W sklepie można dostać 5 kromek chleba bezglutenowego za 16 zł. Patrząc na ceny współczuje osobom które nie tolerują glutenu. Ceny gotowych dań jak i półproduktów są moim zdaniem wygórowane. Może to kwestia tego, iż stosunkowo od niedawna mówi się o szkodliwym wpływie glutenu i rynek tych produktów jest cały czas niszą do zagospodarowania..nie wiem.Postanowiłam upiec chleb, a że robię go pierwszy raz jestem wielce ciekawa co z tego wyjdzie 🙂 Po upieczeniu stwierdzam, że jest na prawdę dobry, mama się zajada a to dobry znak 🙂
przykładowo:
1 kg mąki z amarantusa 14 zł
500 g mąki gryczanej 9 zł
500 g mąki kokosowej 11 zł
zmodyfikowałam przepis ze strony: PRZEPIS
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 120 g mąki amarantusowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki ryżowej
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżki soli
- 1, 5 łyżki cukru
- 550 ml ciepłej wody
- pół szklanki ziaren słonecznika
Mieszamy ze sobą mąki i dodajemy do nich ziarna słonecznika.
Do miseczki wsypujemy cukier, sól i drożdże.Zalewamy to ciepłą wodą, mieszamy i dodajemy do mieszaniny mąkowej.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z nakładką do ugniatania ciasta drożdżowego (hak).
Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Formę keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką gryczaną, przekładamy ciasto chlebowe do formy i pieczemy 35 minut w 220 stopniach (góra-dół), a potem 15 minut w 210 stopniach (dół). Oczywiście nadzorujcie stopnień podpieczenia, każdy piekarnik jest inny.
Po upieczeniu można posmarować wierzch białkiem jaja kurzego i posypać ziarnami słonecznika.