churros czyli hiszpańskie pączki
Alternatywa dla naszych, polskich dużych pączusi.Obsypane cynamonowym cukrem są idealne do kawki.łatwiej się smażą niż tradycyjne pączki, bo ciasto jest w formie paseczków, duże pączki łatwiej spalić, trzeba na prawdę dobrze ustawić sobie temperaturę tłuszczu.
Churro – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji,Portugalii oraz w Turcji.
Oryginalny przepis z którego skorzystałam, jest ze strony www.kwestia.smaku.com
Składniki:
- 190 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waliniowego
- drobny cukier i cynamon do obtoczenia
- 2 kostki smalcu do smażenia
W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrami. Po roztopieniu, dodajemy mąkę i drewnianą kopyścią ucieramy ciasto przez około 2 minuty na ogniu, aż będzie jednolite i rozetrzemy wszelkie ewentualne drudy.
Ciasto studzimy, a potem przy pomocy miksera dodajemy po jednym jajku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tłuszcz rozpuszczamy w garnku.
Do rękawa cukierniczego przy pomocy szpatułki pakujemy ciasto.Do zrobienia takiej tekstury pączków używam tylki firmy Wilton.
Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy z rękawa ciasto, odcinając nożyczkami odcinki 3-4 cm.Smażymy na złoto około 2 minut, przewracając je na wszystkie strony.
Ostudzone obtaczamy w mieszance drobnego cukru i cynamonu. Proporcje u mnie – 3 czubate łyżki cukru na pół łyżeczki cynamonu.
24 lutego 2017 @ 17:34
O tak muszą być bardzo smaczne 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie.