ciasto jugurtowo-cytrynowe bezglutenowe z orzechami laskowymi
Składniki:
- 8 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
- 5 jajek
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)
- sok z połówki cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 2 krople aromatu cytrynowego
- 100 orzechów laskowych
Wszystkie składniki połączyć ze sobą mikserem lub ucierając ręcznie rózgą.Pod koniec dodać 3/4 orzechów laskowych.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto pieczemy 40-50 minut.Ciasto jest lekko wilgotne w środku za sprawa jogurtu, natomiast drewniany patyczek, którym sprawdzamy gotowość ciasta nie może być lepiący od ciasta.Resztę orzechów podprażamy na suchej patelni, siekamy, posypujemy ciasto.
* do ciasta użyłam jogurtu bez laktozy, dzięki czemu jest bardziej przystępne, dla osób z uczuleniami pokarmowymi, a w smaku jest tak samo dobre, a może nawet lepsze.
Inspirowałam się przepisem z tej strony: http://ostra-na-slodko.pl/2016/02/22/ciasto-jogurtowe-z-bakaliami/