ciasto leśny mech ze szpinakiem
Ciasto znane w internecie 🙂 Bryluje już ze dwa lata, a ja dopiero teraz je robię, gdyż ciasto jest tak pięknie zielone nie bez przyczyny i ta właśnie przyczyna wzbudziła moje wątpliwość- szpinak 🙂 Tak, tak ciasto jest na słodko i jest ze szpinakiem, aczkolwiek wcale go nie czuć w cieście, to coś jak ciasto marchewkowe- zdrowe a jednocześnie przepyszne.Przepis nie ja wymyśliłam, także przepis jest w całości ściągnięty z neta z kosmetycznymi zmianami.Dlaczego mech, chyba nie trzeba mówić 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 450g mrożonego szpinaku
Krem: - 500g śmietanki 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- parę kropel aromatu cytrynowego
Do nasączenia: - 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
Przybranie: - pestki granata
Szpinak rozmrażamy, odsączamy bardzo dokładnie na sitku.Blendujemy na gładka masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, funkcja góra- dół.
Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem, po 5 minutach ciurkiem wlewamy olej, następnie dodajemy szpinak i aromat i dalej miksujemy.Wyłączamy mikser i powoli dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.
Tortownice 26 wykładamy od spodu papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 60 minut. Ciasto pewnie popęka, ale nie martwmy się, gdyż będziemy odcinali tą czapę 🙂
Po upieczeniu ciasta, odstawiamy je do ostudzenia.Odcinamy czapę ciasta, kroimy ciasto aby został jeden 2 cm blat i a czapę trzeba pokruszyć do miski, najlepiej kruszyć ciasto od spodu, aby nie było brązowych kawałków.
Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ja aż stanie się płynna i lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, skórką z cytryny i aromatem.Dodajmy ciurkiem płynną żelatynę.
Na ciasto wykładamy krem a na krem wykładamy okruszki z ciasta oraz pestki z granata.
Granata kroimy na pół i drewnianą łyżką uderzamy w skórkę nad miską- w ten sposób szybko wydobędziemy wszystkie pestki.