ciasto marchewkowe z kremem migdałowym i płatkami migdałowymi
Druga wersja mojego ulubionego ciasta marchewkowego- tym razem bez polewy a z migdałowym kremem, z orzechami i płatkami migdałów.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów( laskowe, włoskie, migdały)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki kremu migdałowego ( do nabycia w Auchan i Carrefour )
- 100 płatków migdałowych
Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i ubijamy. Dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki, przesiane przez sitko- mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę.Mieszamy i wlewamy ciurkiem olej a po chwili dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz orzechy. Mieszamy dokładnie.
Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Można tez posmarować tortownice masłem i wysypać tartą bułką.
Pieczemy około 1 h.w 180 stopniach (termoobieg ). Zdarza się, że piekę ciasto dłużej, bo w środku bywa surowe. Sprawdzajcie proszę drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Pierwsze 3-4 razy jak robiłam to ciasto to było długo surowe,ale to zależy od piekarnika i programu.W starym mieszkaniu miałam piekarnik, gdzie starte były wskaźniki i nie wiedziałam ile jest stopni i jaki program jest nastawiony 🙂
Ciasto odstawiamy do ostudzenia a potem przekrajamy na dwa krążki
Ubijamy śmietanę z cukrem, pod koniec dodajemy mascarpone i krem migdałowy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Ciasto przekładamy połowa kremu. Drugą czes wykładamy na wierzch i posypujemy ostudzonymi płatkami migdałowymi.
.
2 maja 2016 @ 20:17
Palce lizać 🙂
2 maja 2016 @ 19:48
Cudownie wygląda, ciasta marchewkowe są pyszne 🙂
2 maja 2016 @ 20:00
Zgadzam się, żałuje że tak późno odkryłam ich urok 🙂
2 maja 2016 @ 18:14
prezentuje się genialnie! 😉
zapraszam do udziału w konkursie – http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html