ciasto pomarańczowe ze świeżą żurawiną i orzechową skuropką
Wykorzystujcie na maxa produkty sezonowe po pierwsze: bo są świeże a po drugie bo są tanie- kupienie w środku zimy żurawiny jest możliwe, ale jest ona mrożona i droga. Świeżą żurawinę kupicie bez problemu na targu we wrześniu/ październiku a nawet w listopadzie, kosztuje ok 20 zł/kg co może się wydawać drogo, ale za to jest lekka. Żurawinkę można zamrozić w całości, zrobić dżem czy sos do mięs.
Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy
Składniki:
ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– ¼ szklanki roztopionego masła
– 3 duże jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej albo pół laski wanilii
– ½ szklanki maślanki
– starta skórka z połowy pomarańczy
– 2 szklanki świeżej żurawiny
orzechowa skorupka:
– ½ szklanki maki
– ½ szklanki brązowego cukru
– ¼ szklanki cukru pudru
– ½ kostki masła ( prosto z lodówki)
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki orzechów włoskich
Zaczynamy od orzechowej kruszonki:
Do miski wsypujemy: mąkę, cukier puder, brązowy cukier oraz sól. Kroimy masło na małe kawałki i dłońmi łączymy z mieszanką cukrowo-mąkową 🙂 Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki ( ja tłukę orzechy tłuczkiem do mięsa, orzechów nie wyjmujemy z opakowania) i dodajemy do reszty, odstawiamy orzechową kruszonkę i zabieramy się za ciasto:
Odpalamy piekarnik na 200 stopni.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
W 2 misce umieszczamy: jajka, roztopione masło,cukier,wanilie, startą skórkę pomarańczową z wcześniej sparzonej pomarańczy i maślankę, mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy do 2 miski suche składniki i żurawinę,mieszamy łyżką aż utworzą piękną całość 🙂
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem, na wierzch posypać kruszonkę orzechową, wstawić do piekarnika na około 40 minut.
Rada- żurawinę radze wymieszać z 1 łyżką mąki, zapobiegnie to osiadaniu się żurawiny na spodzie ciasta, dzięki czemu owoc rozłoży się równomiernie 🙂
Rada- ciasto sprawdza się drewnianym patyczkiem, wbija się go w ciasto i jeśli jest suchy to znaczy że ciasto nie jest surowe w środku 🙂 osobiście używam do tego patyczków do szaszłyków bo są długie i nie niszczą struktury ciasta jak drewniany widelec
11 października 2014 @ 16:02
Rób koniecznie, jest naprawde extra 🙂 daj znać jak wyszło Wiola 🙂
11 października 2014 @ 10:21
Ach przepiękne, biorę się w takim razie za pieczenie. Uwielbiam Twoje przepisy <3