ciasto śmietankowe z jabłkami i budyniem
Miała być szarlotka, ale miałam ochotę do jabłek dodać coś extra – wykorzystałam budyń śmietankowy. Ciasto wyszło super, szczególnie te różne struktury- kruchy spód, soczyste jabłka, kremowy budyń, chrupiący wierzch. Zrobiłam duża blachę dla moich pomocników, jestem w trakcie przeprowadzki i przyjaciele pomagają mi w pakowaniu. Nie spakowałam jeszcze połowy kuchni by móc ugościć ludzi domowym ciastem 🙂 Jutro za to zamówimy pizzę- równowaga w przyrodzie musi być ! 🙂
Przepis pożyczyłam z bloga http://anulawkuchni.blogspot.com/
Składniki:
– 3,5 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 200 g masła
– 3 łyżki śmietany 18 %
– 3 łyżki oleju
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 żółtka i 1 jajko
– cukier puder do posypania
– 2 olbrzymie jabłka ( albo 4 średnie)
– 2 budynie śmietankowe
– 1 l mleka
Wyrabiamy ciasto – ręcznie lub w robocie. Wkładamy- mąkę, cukier, proszek, śmietanę, olej, jajka,masło. Ciasto dzielimy na 2 części – jedną część wkładamy do zamrażarki, drugą- wykładamy na blachę pokryta papierem do wypieków ( forma prostokątna, duża). Jabłka obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki – układamy na cieście. Budynie gotujemy z mlekiem i po ostudzeniu wlewamy na jabłka.Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
16 lipca 2018 @ 19:08
hej a budynie małe , duże z cukrem ? 🙂
15 września 2018 @ 20:55
duże z cukrem 🙂
8 grudnia 2017 @ 20:00
Ciasto dla tatusia!!! – jak mamy nie ma w domu robimy z dzieciakami – zawsze wychodzi i smakuje 🙂
4 grudnia 2014 @ 11:39
Mniam, szarlotka z budyniem to zdecydowanie moja ulubiona 🙂
2 grudnia 2014 @ 11:47
W sumie taki styropian wyszedł:) bardzo smaczne ciacho:)