ciasto śmietankowe ze śliwkami i budyniem
Ciasto sezonowe i co najważniejsze nie jest suche 🙂 Nie lubię suchych ciast, tz. zapychaczy 🙂 Sezon na śliwki trwa,kupiłam węgierki – małe,słodkie a w środku ciemnożółte.
Skorzystałam z przepisu : ciasto ze śliwkami z bloga Dorota smakuje i nic nie zmieniałam.
Ciasto mam, herbatkę do ciasta mam a gdzie jest wolny czas? Brak…
Składniki:
- 4 duże jajka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 g śliwek
Budynie gotujemy w 3/4 l mleka.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku a potem przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy.
Tortownicę 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy na dno połowę ciasta, układamy połówki śliwek i polewamy budyniem. Wykładamy drugą połowę ciasta na budyń i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
24 września 2015 @ 07:38
Ależ cudownie wyrośnięte!
W takim razie więcej wolnego czasu życzę 🙂
24 września 2015 @ 17:54
oj przyda się 🙂 dziękuje serdecznie 🙂