ciasto z kaszy jaglanej z rabarbarem
Przepis dla osób nietolerujących glutenu- bo bez mąki i zamiast mleka krowiego użyłam mleka bez laktozy.
przepis inspirowany przepisem : http://ilovebake.pl/2015/05/15/ciasto-bezglutenowe-z-kasza-jaglana-i-rabarbarem-owocami-przepis/
Składniki:
(mała blaszka)
- 150 g kaszy jaglanej
- 80 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 235 ml wody
- 3 gałązki rabarbaru
- płatki migdałowe albo brązowy cukier do posypania
Kaszę płuczemy 2 razy i gotujemy w 235 ml wody,aż do wchłonięcia jej przez kaszę. Ugotowana kasze blendujemy i dodajemy do niej – mleko, cukry, olej, jajo, sodę i miksujemy.
Małą formę (u mnie ok 20 cm) napełniamy ciastem, podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach.
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i układamy na cieście, zapiekamy dalej 50 minut.
Na ostudzone ciasto wysypujemy podprażone na patelni płatki migdałowe lub posypujemy brązowym cukrem.
Ciasto będzie takie gllinowate, gdyż nie ma mąki, także nie bójcie się że jest surowe, bo nie jest 🙂
4 maja 2016 @ 10:34
Idealne ciasto na wiosenną porę. Na pewno spróbujemy 🙂
27 kwietnia 2016 @ 18:08
Mniam, wygląda cudownie! 🙂