ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2/3 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g truskawek
- 2 szt.rabarbaru + 2 łyżki cukru do posypania
- 5 łyżek brązowego cukru
Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem. Odkładamy na 1 godzinę, aby rabarbar puścił sok.
Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. W drugiej misce łączymy mleko, jajka, masło, parę kropli aromatu. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
Blaszkę 26 cm smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylewamy ciasto.Na cieście układamy rabarbar i pokrojone na kawałki truskawki.Posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika 180 stopni.
14 września 2016 @ 06:26
Przepyszne ciasto! W sezonie truskawkowym, jak przyjeżdżałam do babci, to zawsze takie na mnie czekało 🙂 Niestety mąka, cukier i masło niosa ze sobą jakieś tam kalorie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😉 I zawsze można się pocieszyć, że przecież truskawki mają tyle prozdrowotnych właściwości: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wlasciwosci-prozdrowotne-truskawek świeże truskawki naprawdę można jeść bez wyrzutów. A w takim cieście? Może i z wyrzutami…ale szkoda byłoby zrezygnować :p Uroczo wygląda, dzięki temu, że jest pełne owoców 🙂