clafoutis czekoladowe z gruszkami
Clafoutis to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale mnie urzekł przepis z gruszkami 🙂 Jakiś czas temu kupiłam gdzieś na bazarze książkę o czekoladzie a teraz ją studiuje. W niej właśnie znalazłam przepis na ten wyjątkowy deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dzięki dużej zawartości czekolady a znikomej ilości mąki – mam wrażenie że jem gruszki w czekoladzie.
Przepis zaczerpnięty z książki „Czekolada” Eruca Lanlarda.
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 50 ml śmietanki 36 %
- 200 ml mleka
- 3 gruszki
- masło do natłuszczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg 160 stopni.
Mąkę z cynamonem przesiewamy do miski, dodajemy jajka, śmietanę i mleko i ubijamy mikserem. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy aż masa będzie jednolita.
Ceramiczną formę smarujemy masłem i posypujemy cukrem, wylewamy masę czekoladową do formy. Układamy na wierzchu gruszki, które rozkosznie się będą zanurzać w cieście.
Pieczemy 25 minut, studzimy a następnie schładzamy w lodówce przed podaniem.