czarny makaron z krewetkami i łososiem
Polowałam na niego, polowałam, aż w końcu nie upolowałam, moja przyjaciółka Ola za to miała szczęście i upolowała ten pyszny makaron w lidlu, a ja mam szczęście że mam Olę, bo dostałam go od Niej w prezencie 🙂
Nie narzekajcie, że znowu krewetki- uwielbiam je 🙂 Moim zdaniem owoce morza idealnie pasują do czarnych wstążek makaronu z sepią. Dokupiłam jeszcze kawałek świeżego łososia i wyczaruje cudnie wyglądające danie, wykwintne a zarazem bajecznie proste do zrobienia 🙂
Makaron jest gotowy- zazwyczaj opakowania są na 2 osoby lub dla jednej wiecznie głodnej 🙂
Dlaczego makaron jest czarny? Czarny barwnik jest 100 % naturalny gdyż uzyskany z kałamarnicy lub mątwy.Barwik ten nazywany jest sepią.
Dostępność makaronu – Lidl ( gdy jest tydzień de luxe), sklepy włoskie Piccola Italia & Mediterraneo,większe i mniejsze markety
Składniki:
– opakowanie czarnego makaronu
– 100 g krewetek
– kawałek surowego lub wędzonego łososia
– 2 szalotki lub mała cebula
– 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
– 1 papryczka chili
– sól
– 2 łyżki masła
– skórka z połowy cytryny
– natka pietruszki
Uwaga: Szalotka jest odmianą cebuli, rośnie podobnie jak czosnek po kilka ząbków koło siebie. W smaku podobna do cebuli ale jest słodsza, łagodniejsza, bardziej bogata i złożona w aromacie. Barwy fioletowo – brązowej lub fioletowo – szarej.
Krewetki rozmrażamy ( możemy potraktować je ciepłą lub wrzącą wodą). Makaron wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę. Lekko podsmażamy i wrzucamy posiekany czosnek i chili. Dorzucamy krewetki, łososia pokrojonego w kostkę i posiekaną drobno skórkę z cytryny. Podsmażamy aż krewetki zrobią się różowe a łosoś blado-różowy. Około 3-4 minut.
Na talerzu układamy makaron, na nim zawartość patelni, posypujemy obficie natką pietruszki.