domowe lody rabarbarowo-truskawkowe
Co do lodów mam swoje ulubione, gotowe, kupne lody i jestem im wierna 🙂 W tamtym roku pokusiłam się jednak aby zrobić lody w domu – naturalne, bez konserwantów i sztucznych dodatków.Maszyny do lodów nie posiadam, więc nie było łatwo mieszać co 15 minut zamrożoną na wpół masę aby nie powstały grudki lodu. Przemyślenia dotyczące własnoręcznie robionych lodów mam takie: minusem jest niewątpliwie ich wykonanie, trzeba mieć i cierpliwość i czas (chyba, że posiadamy maszynkę do lodów). Drugim minusem jest fakt,iż domowe lody bez konserwantów ciężko się rozmraża. Jeśli wyjmiemy je z zamrażarki to nie tak od razu można je skonsumować no i można połamać łyżkę przy tym 🙂 Są twarde jak kamień. Czemu mówię o minusach? Bo wszystko przebija ich smak. To jedne z najlepszych lodów jakie jadłam, coś cudownego, serio 🙂 Przepis znalazłam na popularnym blogu „Moje wypieki” http://www.mojewypieki.com/post/lody-rabarbarowo—truskawkowe. Świetny przepis i na pewno w sezonie rabarbarowo-truskawkowym będzie grany 🙂
Składniki:
– 500 ml mleka 3,2% (pełnego)
– 250 śmietanki 36 %
– 100 g cukru
– 3 duże żółtka
– laska wanilii lub połowa opakowania cukru z prawdziwą wanilią
– 300 g rabarbaru
– 200 g truskawek
– 130 g cukru
– 3 łyżki wody
Na patelnię wysypujemy cukier, wlewamy wodę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru,aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki.Gotujemy do momentu aż sok puszczony przez rabarbar i truskawki częściowo wyparuje i otrzymamy owoce w gęstym karmelowym syropie. Odstawiamy do ostudzenia.
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę i wanilię, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Żółtka ucieramy z cukrem a potem powoli przelewamy do mleka ze śmietanką,gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Masę trzeba całkowicie ostudzić.
Ja robię lody bez maszynki – wstawiam garnek z masą do zamrażarki i co 30 minut miksuje aby nie zrobiły się grudki.Po godzinie łącze masę z musem truskawkowo-rabarbarowym. Dalej wstawiam do zamrażarki. Lody powinny tam leżeć około 3 h. Co 30 minut miksujemy lody, aby były puszyste.
26 czerwca 2015 @ 11:47
Uwielbiam domowe lody, są o niebo lepsze od kupnych 🙂
Można dodać do nich trochę alkoholu, wtedy nie zamarzają na kamień 🙂
26 czerwca 2015 @ 17:26
super, dziękuje za radę :):) na pewno spróbuje, w tamtym roku robiłam sorbet mango z rumem, ale sorbet to sorbet 🙂