dyniowa sałatka z grilowanym kurczakiem i zielonym ogórkiem na ostro
Dyniowa? gdzie tu dynia?:) W dwóch postaciach – prażone pestki dyni i olej dyniowy. Zdradzę Wam, że olej dostałam od mojej byłej praktykantki Klaudii, która odbywała praktyki w mojej firmie. Była na Węgrzech gdzie olej ten się produkuje i zostałam zaszczycona butelką tego zielonego, bardzo zdrowego oleju. Olej ten zalecam używać na zimno – idealny do sosów, bardzo aromatyczny o lekko orzechowym posmaku. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie.
Co do przyprawy ” do skrzydełek, ognista” jest bardziej ostra niż myślałam. Nie jem na co dzień ostrych potraw gdyż mam wrażliwy żołądek, ale chciałam nadać sałatce trochę kopa i stało się- przez 15 minut kasłałam a potem przez kolejne 15 minut kichałam 🙂 Oczywiście dla fanów ostrej kuchni nie będzie to żadne wyzwanie, nie mniej jednak było ostro 🙂
Składniki:
– ćwierć główki sałaty lodowej
– pierś z kurczaka pojedyńcza
– przyprawa do skrzydełek, ognista (uwaga, ostra)
– 3 łyżki pestek dyni
– kawałek zielonego ogórka
– 1 łyżka olivy
sos:
– 3 łyżki oleju dyniowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, polać odrobina oliwy i posypać przyprawą. Upiec w piekarniku lub na grillu elektrycznym.
Sałatę pokroić, ogórki pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Kurczaka pokroić pod skosem i położyć na sałacie.Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
Polać sosem przed podaniem.