eskalopki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem
Dziś danie obiadowe tym razem nie takie fit 🙂 Eskalopki czyli rozbite tłuczkiem plastry mięsa podsmażone na patelni, na to podsmażone pieczarki i żółty, ciągnący się ser 🙂
Składniki:
- pierś z kurczaka
- parę sztuk pieczarek
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 łyżeczka masła
- olej
- sól
- pieprz
Pierś kroimy w grube plasterki, rozbijamy lekko tłuczkiem, solimy, pieprzymy i podsmażamy 5 minut na patelni, na oleju.Odkładamy eskalopki na talerz i na tej samej patelni podsmażamy na łyżeczce masła pokrojone w plasterki pieczarki.Zdejmujemy je z patelni jak będą lekko rumiane.
Na patelni układamy eskalopki, na każdym kawałki układamy parę plasterków pieczarek i połowę plasterka żółtego sera. Na małym ogniu i pod pokrywką smażymy eskalopki aż ser się rozpuści.
Podałam eskalopki z ziemniakami i marchewką oraz posypałam natką pietruszki..